Pewter Ransom Font K W E b11 b-ca letter E L K Letter A letter A T J letter E

woensdag 27 mei 2009

Ding 23

Door met 23 dingen te werken had ik vaak het gevoel dat ik eerder 2x zo oud als 2x zo jong was. Privé heb ik niets met hyves, chatten, muziek downloaden etc. maar door deze cursus ben ik op ontdekkingstocht geweest en heb ook leuke dingen gezien. Mijn favoriete dingen zijn: Library Thing, You Tube, Last FM en Delicious. Wat ik ermee ga doen in de toekomst weet ik nog niet. In ieder geval ben je meer op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is. Ik ben alleen benieuwd hoe snel alles weer verouderd/achterhaald is. De wijze waarop wij met een groepje de 22 dingen hebben doorgenomen vond ik heel prettig. Volgens mij is dit de perfecte manier om het te doen. Je kunt elkaar snel helpen en de frustaties stapelen zich niet op als iets niet lukt. Dus mijn dank aan Biebnijn, Gepriegel, Duizendpoot en Loepie. En natuurlijk ook Han, Ed en Jouke bedankt voor de hulp en steun. Ik ben blij dat hierbij 23 Dingen is afgerond en een misschien wel niet zo mooi blog heb gemaakt maar het is wel een blog van mij.

woensdag 20 mei 2009

Opdracht van Jouke


In opdracht van Jouke nog een link in mijn bericht. Hermien, José en ik zijn momenteel bezig met een Train onze Trainer cursus van het Kenniscentrum verteltassen (lekker praktisch) met als doel medewerkers van scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven te kunnen begeleiden met het opzetten van de Verteltasmethodiek. Voor informatie over Verteltassen hierbij de link naar de site http://www.verteltas.nl/. Wij zijn ook bezig met het maken van een voorbeeldverteltas. Het boek wat wij hebben uitgekozen is "Drie haasjes gaan eten" van Betty Sluyzer. Hierbij nog een foto van de omslag.

ding 22

De Nederlandstalige samenvatting van het Engelstalige artikel "Into a new world of librarianship" van Michael Stephens over bibliotheek 2.0 gelezen. Een duidelijke samenvatting. Wat ik belangrijk vind in dit artikel is dat ten alle tijde rekening gehouden moet worden met de wensen van de bibliotheekgebruiker. Dus niet alleen achter technische vernieuwingen aanlopen zonder dat er gekeken wordt of de bibliotheekgebruiker daar behoeft aan heeft. Maar hoe peil je de behoefte van de bibliotheekgebruiker?? Zijn daar marktonderzoekers mee bezig?? Om de snelle technologische veranderingen bij te houden lijkt het mij verstandig om collega's die daar affiniteit meehebben daarvoor in te zetten. Deze kunnen een filter vormen voor alle snel veranderende mogelijkheden. Heb geen behoefte om mij aan te melden bij de Nederlandse Bibliotheek 2.0 ning community.

woensdag 6 mei 2009

ding 21

Wat gestoeid met de aquabrowser van de OBA . Zelf wat boeken toegevoegd aan de lijst jeugdboeken. Net als bij het voorgaande vraag ik mij af wat de waarde van de toevoegingen is. Je krijgt de meest vreemdsoortige lijstjes. Kijk je bij Agatha Christie krijg je Marco Borsato. Is er nog iemand die dit controleert op relevantie? Of is het alleen in de 23 dingen omgeving mogelijk? Wordt je zo niet overspoeld met lijstjes? Lijstjes lijken mij alleeen handig als ze worden bijgehouden en gecontroleert.

ding 20

Last FM via de cursusomgeving van 23 dingen bekeken en beluisterd. Via een aantal artiestennamen muziek geluisterd. Wat hieraan leuk is dat als je een zanger/zangeres uitkiest je meteen gewezen wordt op artiesten met vergelijkbare muziek. Vervolgens een aantal artiesten in de library gezet en hartjes uitgedeeld. Voor bibliotheekgebruik zie ik wel voordelen bij een cd-uitleen als iemand vraagt naar vergelijkbare muziek net als een lener kan vragen naar vergelijkbare boektitels. Maar wie bepaalt of iets vergelijkbaar is. Voor thuisgebruik is last FM wel leuk.

woensdag 15 april 2009

ding 19

Hyves via de cursusaccount bekeken. Ben van plan om een eigen hyves-account aan te maken omdat mijn zonen regelmatig vragen of ik nog niet op hyves zit. Ik denk niet dat ik veel gebruik van hyves zal maken maar je doet wel eens wat om erbij te horen.

ding 18

Via de Nederlandse versie van LibraryThing boeken toegevoegd op de cursusaccount van 23 dingen. Dus geen persoonlijk account aangelegd. Als gadget toegevoegd op mijn blog. Dus niet alle boeken hebben mijn persoonlijke voorkeur.

ding 17

Alle geselecteerde web 2.0 diensten bekeken. Voor mij was Go2web20.net de prettigste site met niet teveel overbodige informatie, niet te drukke site en het zoeken op onderwerp was duidelijk. Heb gezocht op muziek: veel leuke radiosites. Daarnaast op onderwerp books (natuurlijk!) en daar was een leuke site met boekomslagen.

woensdag 8 april 2009

ding 16

Op You Tube het Bananasplitfilmpje over schaatstoeslag gezocht. Gevonden, maar daarbij meteen andere Bananasplitfilmpjes erbij cadeau gekregen. Dit was niet de bedoeling. Heb maar geen moeite meer gedaan om de overige filmpjes eraf te halen. Thuis wordt er regelmatig naar You Tubes filmpjes gekeken en dan mag ik ook weleens meekijken.

ding 13 en 14

Via google.docs een bericht met alle laatbloeiers afgemaakt. Dit lukte ons vrij snel. Vervolgens geprobeerd om via googletalk op eigen blog een chatgroep te creëren. Dit is niet gelukt. Zit nu wel met een lelijk vignet op mijn blog waar ik niet meer vanaf kom. Chatten (of instant messaging) is niet mijn ding.
'>http://

woensdag 1 april 2009

ding 11 en 12

Na het spelen in de zandbak van 23 dingen wiki heb ik het zand weer afgeklopt. Als oefening een lijstje met favoriete films gemaakt. Voor privédoeleinden zie ik het nut van het maken van wiki's (nog) niet in. Bij ding 11 gekeken naar de literatuurwiki van Deventer. Opvallend hieraan vond ik dat vele wijzigingen door 1 medewerker van Deventer zijn aangebracht Is deze speciaal daarvoor aangesteld??? Als je als bibliotheek met wiki gaat werken moet dit wel goed bijgehouden worden.

ding 10

Bookmarking via Delicious kan handig zijn als je goede afspraken maakt met collega's over wat je toevoegt en welke tags (trefwoorden) je gaat gebruiken. Tot nu toe was voor mij een favorietenlijstje op mijn werkcomputer ook voldoende. Waarschijnlijk kom je via Delicious wel aan sites waar je tot nu toe nog niet mee hebt gewerkt.

woensdag 18 maart 2009

ding 9

Nadenkend over wat wij tot nu toe hebben gedaan benauwd het mij dat ik zonder hulp niet ver kom. Heb gedaan wat er gedaan moest worden maar of ik het allemaal onthou is een tweede. Voor bibliotheekgebruik zie ik wel leuke mogelijkheden, zoals Rss-feeds op de bibliotheeksite voor de bibliotheeknieuwtjes. Daarnaast zie ik het nut van een blog voor projecten die naar scholen worden uitgezet ook wel in want kinderen reageren graag en vaak via internet. Zo kunnen zij naar ons reageren en ook op elkaar. Wij zetten nu projecten uit zonder dat je reacties van de leerlingen krijgt. Voor privé-doeleinden zal ik de geleerde dingen, zoals ik het nu kan bekijken, niet veel gebruiken. Lees liever een boek dan dat ik achter internet zit.

ding 8


Op zoek naar een plaatje van een otter kwam ik dit nieuwsgierige stokstaartje tegen. Ook leuk. Via Snippy en paint geselecteerd.

ding 6+7

Na wat foute afbrekingen met flickr spell toch een grammaticaal juiste kop boven mijn blog gekregen. Op naar ding 8.

woensdag 11 maart 2009

ding 4+5


Via netvibes RSS-feeds aangemaakt van onze laatbloeiersgroep en coach.

ding 1, 2, 3

Na een valse start nogmaals bezig met weblog, gmail-account al eerder aangemaakt.